& iPage Coupon
  • CSS DĚČÍN
    Potřebujete pomoc, jste v nouzové životní situaci? Nevíte si rady? Jsme profesionální tým zaměstnanců CSS a postaráme se o Vás nebo o Vaše blízké.
  • CSS DĚČÍN
    Azylový dům pro muže a matky s dětmi v Řecké 1216/19 Děčín VI. poskytuje ubytování a sociální poradenství matkám a otcům s nezletilými dětmi, těhotným ženám a mužům bez střechy nad hlavou.
  • CSS DĚČÍN
    PS se sídlem Krásnostudenecká 104a poskytuje služby terénní a ambulantní zaměřené na podporu klienta v domácím prostředí
  • CSS DĚČÍN
    DOZP se sídlem v ulici Krásnostudenecká 1525/30 (přechodně od 02/2021). Domov pro osoby se zdravotním postižením umožňuje dospělým lidem s mentálním postižením žít v bezbariérovém zařízení s malou kapacitou.
  • CSS DĚČÍN
    Děčínské doléčovací centrum – následná péče se sídlem ve Fügnerově 665/18 Děčín I je odborné pobytové a ambulantní zařízení v oblasti drogové problematiky.
  • CSS DĚČÍN
    Domov pro seniory na Kamenické 755/195 v Děčíně II poskytuje pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby.

Nová kaplička pro seniory

Vytvořeno: pondělí 20. květen 2024 13:40

20240424 101156

Domov pro seniory, Domov se zvláštním režimem na Kamenické ulici prošel v minulosti rozsáhlou rekonstrukcí. Té se dočkaly také venkovní prostory Domova. Kdyby sem návštěvník zavítal v této době, jeho pohled jistě upoutá krásná dřevěná kaplička s lucernou.
Nápad se zrodil v hlavě Romany Kotalíkové, která se stará se o seniory v zařízení v sociálně terapeutickém úseku. Té jsem se zeptala na původ této krásné myšlenky.

Jak vznikl samotný nápad s kapličkou?
Naše zřízení je zaměřeno na péči o klienty seniorského věku. Je proto smutnou náplní našich dnů, že některý z našich klientů odchází. Jako vzpomínku na něj vždy vystavíme parte na naši nástěnku. Považovali jsme ale za důležité, abychom dali přátelům zesnulého možnost důstojně se s ním rozloučit, a to na pietním místě.
Naše rodina jezdí léta na chalupu do Heřmanova, kde shodou okolností pobývá umělecký řezbář Jaroslav Hamberger. Jelikož jsem měla možnost vidět několik jeho skvostných děl, napadlo mě spojit myšlenku piety právě s dřevěnou kapličkou. Pan Hamberger byl velice vstřícný, po vzájemné dohodě jsme připravili několik návrhů a ten nejlepší byl realizován.

Jak dlouho trvala práce na kapličce?
Od myšlenky k realizaci uplynuly tři měsíce, samotná výroba trvala přibližně týden. Na konci dubna nám byla kaplička instalována na venkovní prostranství před Domovem. Ideální se nám jevilo místo s betonovým základem, jehož okolí jsme ještě zvelebili pestrobarevnými truhlíky.


Jaké jsou ohlasy od klientů?
Velmi kladné. Klienti uvítali místo k rozjímání, vzpomínání, zamyšlení. V případě odchodu klienta je u zvoničky zapálena svíčka, umístíme zde parte a uspořádáme komorní rozloučení.


Máte s místem nějaké plány do budoucna?
Plánujeme poskytnout zde prostor nejen našim klientům, ale i rodinám zesnulých pro rozloučení a pietu.

Děkuji za rozhovor.

Služba byla podpořena Ústeckým krajem.

  logo decin     logo mpsv     logo uk     logo mzcr     logo sz     logo dalsi